Myntene fra Tarent er blant antikkens flotteste mynter. De er kunstnerisk fullt på høyde med andre samtidige og langt mer kostbare mynter. Taras heter idag Taranto, og ligger nesten inne i vinkelen på hælen på den italienske støvel. I sin tid ble hele området kalt Magna Graecia - eller Stor-Hellas. Mange greske byer etablerte kolonier i området.
Tarent ble grunnlagt av utvandrere fra Sparta litt før 700 f.Kr. Selvsagt finnes det både en mytisk og en historisk fortelling om hvordan byen ble opprettet. La oss ta den historiske først. Da man skulle ta en såpass risikabel reise, og i tillegg etablere en koloni, så rådførte grekerne seg med orakelet i Delfi. Det gjorde også spartanerne, og deres ekspedisjonsleder Phalantus fikk vite at han skulle etablere en by der han følte regn fra en skyfri himmel. Orakelet var kjent for sine snodige formuleringer. Da de etableringslystne spatanerne kom til stedet de ønsket å anlegge byen, så hadde de store problemer med å fordrive de barbarene som allerede brodde der. Motstanden ble slått hardt ned, men de lykkes likevel ikke å erobre land eller etablere en by.
Det ble fortalt at Phalantes var så frustrert at han satt seg ned med sin kone, og hun begynte å gråte over å se sin mann så frustrert og nedslått. Tårene falt på hodet hans, og han husket hva orakelet hadde sagt. Hun het Aethra, som betyr himmel på gresk. Spådommen handlet om henne. Phalantes fikk ny tro på seg selv, og spatanerne fikk ny kampglød.
Den natten lykkes de å erobre den største og mest fremgangsrike byen i området - Tarent.
Tarent var en suksessfull havn, og byens velstand og vekst kom med det. Den mytiske opprinnelsefortellingen hadde også tilknytning til havet. Det hadde seg nemlig slik at Neptun - som så mange andre greske guder - fikk et barn med en vakker nymfe. Han fikk navnet Taras. Sønnen trivdes selvsagt på havet, men en gang var han uheldig og skuta sank. Som den gode far han var, så sendte Neptun en delfin for å redde sønnen. Delfinen bragte Taras til land, og der etablerte han en by.
Denne mytiske opprinnelsesfortellingen fikk selvsagt plass på tarentinernes mynter. Der finner vi Taras ridende på en delfin. Dette myntmotivet behold byen i flere hundre år, og det eneste som skiller de ulike utgavne fra hverandre, bortsett fra tidenes kunstneriske smak, er ulike smådetaljer. Taras holder kanskje et skjold på en utgave, og på en annen holder han en liten delfin i hånda. Eller stempelskjæreren har plassert noen bølger under Taras og delfinen. Ja, det er detaljer og vekt, selvsagt. De opprinnelige utgavene veide nær 8 gram, og var fullverdige todrakmer (eller didrakmer). Senere utgaver veier ned mot 6,5 gram.
All Verdens Mynter har fått inn et lite utvalg slike tarentinske didrakmer. De er av den tyngre utgaven, og er i god kvalitet alle sammen. Dessuten er de alle sammen godt sentrert, slik at motivet er mest mulig komplett. Vi har lagt tre stykker i nettbutikken, og vi har noen flere i butikken i Ullevålsveien 13. Priser fra 2650 til 4150 kroner, priset ut fra kvalitet og sjeldenhet. Alle er preget melleom 325 og 281 f.Kr, og er garantert ekte.
Se mynt 1, mynt 2 og mynt 3 i nettbutikken.